In primul rand, este necesara deratizarea exterioara efectuata pentru a elimina locurile de adapost si pentru a impiedica patrunderea rozatoarelor in interior. Apoi, deratizarea interioara se folosete pentru inlaturarea definitiva a rozatoarelor.
Serviciile de deratizare se realizeaza prin metodele mecanice asa cum sunt capcanele sau metode chimice asa cum sunt solutiile sau tratamentele toxice recomandate in defavoarea celor mecanice pentru eficienta sporita datoria unei raze de actiune extensa ce poate atinge intreaga populatie de daunatori.
Pentru a nu exista efecte secundare sau nedorite alegerea metodelor potrivite este esentiala in rezultatul operatiunii.
Este, de altfel, extrem de important ca inainte de interventie sa fie facuta in mod correct evaluarea situatiei si a daunatorilor De aceea, este important sa fim anuntati imediat ce observati aparitia rozatoarelor!
Evaluarea si inspectia trebuiesc facute din timp intrucat transmiterea bolilor de la razatoare la om se intampla foarte usor si poate fi de 2 feluri:
- directa, atunci cand ranile deschise intra in contact cu saliva, urina, excementele rozatoarelor sau in momentul in care sunt consumate alimente contaminate sau apa contaminate.
- indirecta se realizeaza prin acarieri, capuse si purici ce transmit infectia la om.