Ce este deratizarea si de ce este nevoie de ea?
Soarecii si sobolanii sunt unele dintre multiplele specii de dauntaori din familia rozatoarelor raspandtiti la nivel mondial. Acestia se ascund de cele mai multe ori in conductele de canalizare sau in locurile de depozitare a gunoiului, dar si in cladiri unde pot beneficia de hrana sau ascunzatori. Soarecii si sobolanii sunt considerati daunatori intrucat sunt purtatori de agenti parazitari care pot infesta hrana si apa populatiei sau le pot contamina cu urina, secretii sau excremente.
Un alt aspect important in intelegera pericolului pe care rozatoarele il reprezinta este acela ca acestea se inmultesc foarte repede si transmit boli grave precum: tuberculoza, febra aftoasa, trichineloza, leptospiroza, gastroenterita virotica, toxi infectiile alimentare, etc
![](https://dddrapid.ro/wp-content/uploads/2022/06/deratizare.jpg)
Cea mai des intalnita specie de soareci este soarecele de casa intrucat este cea mai gasita specie in gospodarii. Aspectul soarecelui este usor de identificat prin urechile mari si rotunjite, botul ascutit de culoare gri sau maro. Acesta este omnivor si poate sa consume orice tip de hrana sau sa roada in mod continuu diverse materiale: lemn,plastic, cabluri etc. provocand pagube majore.
Pe langa faptul ca se pot catara cu usurinta pana in podurile caselor, acestia au nevoie de un spatiu foarte mic, in comparatie cu dimensiunea corpului, pentru a-si face culcusul. Mai mult de atat, asemenea multor animale soaricii si sobolanii isi insemneaza teritoriul prin urina si excemente.
Actiunea de deratizare consta in eliminarea definitiva a coloniilor de soareci si sobolani prin otravirea acestora cu substante chimice sau culturi microbiene.
Obiectivul serviciilor de deratizare consta in stoparea dezvoltarii acestora si ulterior eliminearea factorului perturbator.
Cum se realizeaza deratizarea?
In primul rand, este necesara deratizarea exterioara efectuata pentru a elimina locurile de adapost si pentru a impiedica patrunderea rozatoarelor in interior. Apoi, deratizarea interioara se folosete pentru inlaturarea definitiva a rozatoarelor.
Serviciile de deratizare se realizeaza prin metodele mecanice asa cum sunt capcanele sau metode chimice asa cum sunt solutiile sau tratamentele toxice recomandate in defavoarea celor mecanice pentru eficienta sporita datoria unei raze de actiune extensa ce poate atinge intreaga populatie de daunatori.
Pentru a nu exista efecte secundare sau nedorite alegerea metodelor potrivite este esentiala in rezultatul operatiunii.
Este, de altfel, extrem de important ca inainte de interventie sa fie facuta in mod correct evaluarea situatiei si a daunatorilor De aceea, este important sa fim anuntati imediat ce observati aparitia rozatoarelor!
Evaluarea si inspectia trebuiesc facute din timp intrucat transmiterea bolilor de la razatoare la om se intampla foarte usor si poate fi de 2 feluri:
- directa, atunci cand ranile deschise intra in contact cu saliva, urina, excementele rozatoarelor sau in momentul in care sunt consumate alimente contaminate sau apa contaminate.
- indirecta se realizeaza prin acarieri, capuse si purici ce transmit infectia la om.